Cena s DPH / bez DPH
Hlavní stránka>ČSN EN 12856 - Potraviny - Stanovení acesulfamu-K, aspartamu a sacharinu - Stanovení pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie
Sponsored link
Vydáno: 01.05.2000
ČSN EN 12856 - Potraviny - Stanovení acesulfamu-K, aspartamu a sacharinu - Stanovení pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie

ČSN EN 12856

Potraviny - Stanovení acesulfamu-K, aspartamu a sacharinu - Stanovení pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie

Formát
Dostupnost
Cena a měna
Česky Tisk
Skladem
315 Kč
Označení normy:ČSN EN 12856
Třídící znak:560044
Počet stran:24
Vydáno:01.05.2000
Harmonizace:Norma není harmonizována
Katalogové číslo:58527
Popis

ČSN EN 12856

Tato norma specifikuje metodu vysokoúčinné kapalinové chromatografie s reverzní fází (RP-HPLC) pro stanovení acesulfamu-K, aspartamu a sacharinu v různých potravinách. Popsanou metodu je rovněž možné použít pro stanovení kofeinu, sorbové a benzoové kyseliny v potravinových materiálech. Vzorek se extrahuje nebo naředí vodou. V případě potřeby je roztok vzorku s umělými sladidly přečištěn pomocí extrakce na tuhou fázi nebo pomocí Carrezova činidla. Sladidla v testovaném roztoku vzorku jsou separována pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s reverzní fází a stanovena spektrofotometricky při vlnové délce 220 nm. Pro různé potraviny jsou uvedeny hodnoty opakovatelnosti a reprodukovatelnosti vypočtené na základě mezilaboratorního porovnání. Mezilaboratorní testy byly provedeny pro acesulfam-K v materiálech: marcipán, bílý jogurt, ovocný jogurt, nápoj z pomerančové šťávy, kola, šlehačka a džem, pro aspartam v marcipánu, ovocném jogurtu, nápoji z pomerančové šťávy, nápoji s pomerančovou příchutí, kole, džemu a polotovaru pro přípravu koláčů, pro sodnou sůl sacharinu v materiálech: marcipán, bílý jogurt, ovocný jogurt, pomerančový džus, nápoj z pomerančové šťávy, kola, šlehačka a džem.