Hlavní stránka>ČSN EN 13191-1 - Potraviny s nízkým obsahem tuku - Stanovení reziduí bromidů - Část 1: Stanovení celkového obsahu bromidů jako anorganických bromidů
Sponsored link
Vydáno: 01.12.2001
ČSN EN 13191-1
Potraviny s nízkým obsahem tuku - Stanovení reziduí bromidů - Část 1: Stanovení celkového obsahu bromidů jako anorganických bromidů
Formát
Dostupnost
Cena a měna
Česky Tisk
Skladem
211 Kč
Označení normy:
ČSN EN 13191-1
Třídící znak:
560019
Počet stran:
16
Vydáno:
01.12.2001
Harmonizace:
Norma není harmonizována
Katalogové číslo:
63322
Popis
ČSN EN 13191-1
Tato norma specifikuje plynově-chromatografickou (GC) metodu pro stanovení residuí bromidů (včetně přítomnosti residuí organického bromu) jako anorganických bromidů v potravinách s nízkým obsahem tuku. Metoda je použitelná pro řepu, mrkev, cikorku, čekanku, obilniny, hlávkový salát, brambory, špenát, jahody a rajčata. Zkouška spočívá v mineralizaci vodně-ethanolického extraktu zkušebního vzorku v přítomnosti hydroxidu sodného, získaný popel je pak rozpuštěn v kyselině sírové a působením ethylenoxidu v diisopropyletheru je převeden na 2-bromethanol, který se stanoví metodou plynové chromatografie ve spojení s detektorem elektronového záchytu. Metoda byla řádně validována mezilaboratorními testy na hlávkovém salátu pěstovaném na půdě ošetřené bromidy; jsou uvedeny meze opakovatelnosti a reprodukovatelnosti na dvou koncentračních hladinách.