Hlavní stránka>ČSN EN 13191-2 - Potraviny s nízkým obsahem tuku - Stanovení reziduí bromidů - Část 2: Stanovení anorganických bromidů
Sponsored link
Vydáno: 01.12.2001
ČSN EN 13191-2
Potraviny s nízkým obsahem tuku - Stanovení reziduí bromidů - Část 2: Stanovení anorganických bromidů
Formát
Dostupnost
Cena a měna
Česky Tisk
Skladem
211 Kč
Označení normy:
ČSN EN 13191-2
Třídící znak:
560019
Počet stran:
16
Vydáno:
01.12.2001
Harmonizace:
Norma není harmonizována
Katalogové číslo:
63323
Popis
ČSN EN 13191-2
Tato norma specifikuje plynově-chromatografickou (GC) metodu pro stanovení residuí anorganických bromidů v potravinách s nízkým obsahem tuku. Metoda je použitelná pro cereálie, sušené ovoce a zeleninu, sušené houby, čerstvé ovoce a zeleninu. Zkouška spočívá v převedení anorganického bromidu propylenoxidem na směs 1-brom-2-propanolu a 2-brom-1-propanolu, které se extrahují do ethylacetátu a stanoví metodou plynové chromatografie s detektorem elektronového záchytu. Alternativně lze použít místo propylenoxidu ethylenoxid, kterým je anorganický bromid převeden na 2-bromethanol. Metoda byla řádně validována mezilaboratorními testy s použitím kukuřičné mouky, mrkve, hlávkového salátu, brambor, pšeničné mouky a lískových oříšků. V normě jsou uvedeny meze opakovatelnosti a reprodukovatelnosti na koncentračních hladinách 4,3 - 120 mg/kg. Jsou rovněž poskytnuty příklady vhodných podmínek plynové chromatografie pro obě alternativy derivatizace.