Označení normy: | ČSN EN ISO 660 |
Třídící znak: | 588756 |
Počet stran: | 16 |
Vydáno: | 01.03.2021 |
Harmonizace: | Norma není harmonizována |
Katalogové číslo: | 512020 |
Popis
ČSN EN ISO 660
Tento dokument specifikuje tři metody (dvě titrační a jednu potenciometrickou) pro stanovení kyselosti v živočišných a rostlinných tucích a olejích, dále jen "tuky". Kyselost se přednostně vyjadřuje jako číslo kyselosti, případně jako běžně vypočítaná kyselost. Tento dokument je použitelný pro rafinované a surové rostlinné nebo živočišné tuky a oleje, mastné kyseliny tuků pro výrobu mýdla nebo technické mastné kyseliny. Metody nejsou použitelné pro vosky. Vzhledem k tomu, že metody nejsou zcela specifické, nemohou se použít pro rozlišení mezi minerálními kyselinami, volnými mastnými kyselinami a dalšími organickými kyselinami. Číslo kyselosti proto také zahrnuje jakékoli minerální kyseliny, které jsou přítomny. Na mléko a mléčné výrobky (nebo tuk pocházející z mléka a mléčných výrobků) se tato norma nevztahuje.