Hlavní stránka>ČSN ISO 17792 - Mléko, mléčné výrobky a mezofilní startovací kultury - Stanovení počtu bakterií mléčného kvašení fermentujících citráty - Technika počítání kolonií vykultivovaných při 25 °C
Sponsored link
Vydáno: 01.09.2007
ČSN ISO 17792
Mléko, mléčné výrobky a mezofilní startovací kultury - Stanovení počtu bakterií mléčného kvašení fermentujících citráty - Technika počítání kolonií vykultivovaných při 25 °C
Formát
Dostupnost
Cena a měna
Česky Tisk
Skladem
211 Kč
Označení normy:
ČSN ISO 17792
Třídící znak:
560643
Počet stran:
16
Vydáno:
01.09.2007
Harmonizace:
Norma není harmonizována
Katalogové číslo:
79389
Popis
ČSN ISO 17792
Tato česká norma specifikuje metody stanovení počtu bakterií mléčného kvašení fermentujících citráty s použitím techniky počítání kolonií vykultivovaných při 25 °C. Metody jsou použitelné pro mlékařské startovací kultury a pro mléčné výrobky, kde jsou tyto mikroorganismy přítomny. Bakterie fermentující citráty jsou definovány jako homefermentativní a heterofermentativní bakterie mléčného kvašení, které na selektivních půdách specifikovaných touto mezinárodní normou obsahujících citráty a speciální indikátory, vytvářejí čočkovité kolonie o průměru od 0,5 mm do 1,2 mm. Jako nedůležitější mezofilní bakterie mléčného kvašení, které fermentují citráty, tato norma uvádí Lactococcus lactis subsp. lactis biovar diacetylactis; Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris; Leuconostoc mesenteroides subsp. mesenteroides; Leuconostoc mesenteroides subsp. dextranicum a Leuconostoc lactis. Při stanovení počtu různých druhů koků fermentujících citráty se postupuje takto: zkoušené inokulum se zalévá modifikovanou půdou podle Nickelse a Leesmenta, následuje aerobní inkubace při 25 °C po dobu 72 h pro stanovení počtu kolonií bakterií fermentujících citráty (jsou obklopeny zónou projasnění) a nefermentujících citráty (bez zóny). Poté se přidá roztok X-gal a následuje aerobní inkubace při pokojové teplotě po dobu 24 h pro diferenciaci L. lactis subsp. lactis biovar diacetylactis (bílé kolonie se zónou) od leukonostoků (modré kolonie se zónou nebo bez zóny). Při stanovení počtu leukonostoků se využívá jejich rezistence k vankomycinu a postupuje se takto: zkoušené inokulum se zalije půdou podle Nickelse a Leesmenta s přídavkem vankomycinu, následuje aerobní inkubace při 25 °C po dobu 3 dnů až 5 dnů. Pro obě skupiny bakterií mléčného kvašení fermentujících citráty jsou předepsány diagnostické charakteristiky a specifické konfirmační testy. Je uveden způsob výpočtu cílových mikroorganismů v gramu analytického vzorku, vyjádření výsledků a numerické příklady.