Označení normy: | ČSN P ISO/TS 26844 |
Třídící znak: | 560645 |
Počet stran: | 20 |
Vydáno: | 01.09.2007 |
Harmonizace: | Norma není harmonizována |
Katalogové číslo: | 79494 |
Popis
ČSN P ISO/TS 26844
Tato česká předběžná norma specifikuje mikrobiologickou inhibiční zkoušku k průkazu širokého spektra antimikrobních látek v mléce a mléčných výrobcích. Metoda je použitelná pro syrové mléko, tepelně ošetřené mléko a obnovené sušené mléko. Vzorek mléka se přidá do dvou zkumavek (A, B) s agarovými půdami obsahujícími Geobacillus stearothermophilus ATCC 10149. Zkumavky se navzájem liší hodnotou pH, přidanými suplementy a synergickými antibiotiky. Inkubace, jejímž výsledkem je obvyklý růst tohoto mikroorganismu, způsobí změnu pH a barva acidobazického indikátoru obsaženého v půdě se změní z purpurové na žlutou. Pokud jsou v mléce přítomny látky inhibující růst tohoto mikroorganismu, barva indikátoru zůstává purpurová. Zkumavka A (pH 7,0; s přidaným chloramfenikolem jako synergickým antibiotikem) vykazuje lepší citlivost k reziduím tetracyklinu a zkumavka B (pH 8,0; s přidaným trimetoprimem jako synergickým antibiotikem) k reziduím beta-laktamátů, makrolidů, aminoglykosidů, sulfonamidů a trimetoprimu.