Tato norma stanoví postup při odebírání vzorků a při zkoušení škrobu, tj. výrobku získaného mechanickou izolací ze škrobnatých surovin jako bramborů, kukuřice, pšeničné mouky, popř. izolací z jiných surovin. Norma obsahuje tyto oddíly: oddíl I - Všeobecně, oddíl II - Odběr vzorků, oddíl III - Organoleptické zkoušky, oddíl IV - Chemické, fyzikálně chemické a fyzikální zkoušky. Podstata metody a postup při provádění normalizované zkoušky je (podrobně) popsán. Norma tedy stanovuje postupy pro provádění některých zkoušek (metod) zjišťování a/nebo ověřování znaků jakosti, důležitých z hlediska hygieny výživy. ČSN 56 0176 byla schválena 9.10.1964 a nabyla účinnosti od 1.4.1965. "Změnou a)-11/1968" se s účinností od 1.2.1969 doplňuje metoda zkoušení povrchové barvy škrobu leukometrem. "Změnou b)-10/1977" se s účinností od 1.1.1978 ruší čl. 1 - 6. Nyní ČSN 56 0176 část 1 z 25.8.1976. Dále se ruší čl. 10 - 13. Nyní ČSN 56 0176 část 2 z 25.8.1976. Kromě toho se ruší čl. 15 - 16. Nyní ČSN 56 0176 část 3 z 25.8.1976. Konečně se ruší čl. 17. Nyní ČSN 56 0176 část 4 z 25.8.1976. "Změnou c)-2/1978" se s účinností od 1.5.1978 ruší čl. 7 - 9. Nyní ČSN 56 0174 z 15.4.1977. "Změnou d)-4-5/1979" se s účinností od 1.7.1979 ruší čl. 32, nyní ČSN 56 0176 část 6 a čl. 14, nyní ČSN 56 0176 část 5 z 31.8.1978. "Změnou e)-4/1980" se s účinností od 1.8.1980 ruší čl. 22 a 23. Nyní ČSN 56 0176 část 7 z 11.10.1979. "Změnou f)-7/1983" se s účinností od 1.10.1983 ruší čl. 20. Nyní ČSN 56 0176 část 9 z 19.10.1982. "Změnou g)-7/1984" se s účinností od 1.9.1984 ruší čl. 24. Nyní ČSN 56 0176 část 10 z 14.7.1983.