Norma stanoví postup při odběru vzorků a při smyslovém, fyzikálním, fyzikálně chemickém a mikroskopickém zkoušení kávy. Vedle názvoslovné a všeobecné kapitoly jsou normalizovány (poměrně podrobně) požadavky na odběr vzorků (kapitola III), na smyslové zkoušky (kapitola IV), na fyzikální zkoušky (kapitola V), na chemické a fyzikálně chemické zkoušky (kapitola VI), a konečně na mikroskopické zkoušky (kapitola VII). Postupy při provádění normalizovaných zkoušek jsou podrobně popsány. Norma také (nepřímo) stanovuje některé kvalitativní znaky (jakosti) významné pro hygienu výživy, protože obsahuje metody jejich zjišťování (ověřování). ČSN 58 0113 byla schválena 11.3.1970 a nabyla účinnosti od 1.1.1971. "Změnou a)-9/1984" se s účinností od 1.11.1984 provádí v normě řada změn. "Změnou b)-11/1991" se s účinností od 1.1.1992 ruší čl. 1 - 7, 12 - 23 a 25 - 26. Nyní ČSN 57 0116 z 29.3.1991. Dle se ruší čl. 36, nyní ČSN 58 0113 část 11 z 29.3.1991 a konečně se ruší čl. 45, nyní ČSN 58 0113 část 21 z 29.3.1991. "Změnou 3)-1/1998", vydanou v lednu 1998, a s účinností od 1.2.1998 ruší v normě čl. 37. Nyní ČSN ISO 6673 (58 1321).