Homepage>ČSN EN 12857 - Potraviny - Stanovení cyklamátu - Metoda vysokoúčinné kapalinové chromatografie
Sponsored link
Vydáno: 01.05.2000
ČSN EN 12857
Potraviny - Stanovení cyklamátu - Metoda vysokoúčinné kapalinové chromatografie
Format
Availability
Price and currency
Česky Hardcopy
In stock
8.40 €
Označení normy:
ČSN EN 12857
Třídící znak:
560045
Počet stran:
16
Vydáno:
01.05.2000
Harmonizace:
Norma není harmonizována
Katalogové číslo:
58526
DESCRIPTION
ČSN EN 12857
Tato norma specifikuje metodu vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC) pro stanovení sodné soli cyklamátu v potravinových materiálech. Sodná sůl cyklamátu se extrahuje ze vzorku vodou, převede se na N, N-dichlorocyklohexylamin a stanoví se pomocí HPLC na reverzní fázi s použitím UV detekce při vlnové délce 314 nm. Popsaná metoda byla validována pomocí mezilaboratorních testů na těchto materiálech: limonáda, nápoj z pomerančové šťávy, ovocný jogurt a šlehačka ve spreji. Zkušenosti prokázaly, že kromě matric vyšetřovaných v mezilaboratorních testech je metoda použitelná také pro různé potravinové materiály jako nakládané okurky, zavařované višně, ananas, pomerančový nektar, meruňkový džem, ostružinový džem, třešňový nektar, tvrdé cukrovinky, míchaný ovocný jogurt, jahodový jogurt, ovocný tvaroh, pudinkový krém s rýží, jablky a rozinkami, čokoládový vaječný krém v prášku, vanilkový krémový dezert v prášku, vanilková zmrzlina, maracuja-pomerančová zmrzlina a j.