Homepage>ČSN EN ISO 1211 - Mléko - Stanovení obsahu tuku - Vážková metoda (Referenční metoda)
Sponsored link
Vydáno: 01.11.2011
ČSN EN ISO 1211
Mléko - Stanovení obsahu tuku - Vážková metoda (Referenční metoda)
Format
Availability
Price and currency
Česky Hardcopy
In stock
12.53 €
Označení normy:
ČSN EN ISO 1211
Třídící znak:
570534
Počet stran:
24
Vydáno:
01.11.2011
Harmonizace:
Norma není harmonizována
Katalogové číslo:
89462
DESCRIPTION
ČSN EN ISO 1211
Tato norma je českou verzí mezinárodní normy EN ISO 1211:2010, kterou ČSN převzala v roce 2011 překladem jako ČSN EN ISO 1211 (57 0534). Norma EN ISO 1211:2010/IDF 1:2010 specifikuje referenční metodu na stanovení obsahu tuku v mléce o dobré fyzikální a chemické kvalitě. Metoda je použitelná pro syrové kravské mléko, syrové ovčí mléko, syrové kozí mléko, mléko se sníženým obsahem tuku, odstředěné mléko, chemicky konzervované mléko a technologicky zpracované mléko. Není použitelná, je-li vyžadována vysoká preciznost pro odstředěné mléko, např. při zjišťování provozní účinnosti smetanových odstředivek. Podstatou zkoušky je extrakce amoniakálního ethanolového roztoku zkušebního vzorku diethyletherem a petroletherem a následné odstranění rozpouštědla destilací nebo odpařením. Pak se stanoví hmotnost vyextrahovaných látek v g na 100 g. Tento postup je běžně znám jako princip podle Röse-Gottlieba.