Označení normy: | ČSN EN ISO 13998 |
Třídící znak: | 832771 |
Počet stran: | 36 |
Vydáno: | 01.08.2003 |
Harmonizace: | Norma je harmonizována |
Katalogové číslo: | 67957 |
DESCRIPTION
ČSN EN ISO 13998
Tato evropská norma se týká ochranných zástěr, kalhot a vest používaných při práci s ručními noži, a dalších oděvů poskytujících podobnou ochranu částí těla v případě nehody. Norma stanoví požadavky na konstrukci (provedení), odolnost proti průniku, odolnost proti řezu, rozměry, ergonomické charakteristiky, nezávadnost, vodopropustnost, čištění a desinfekci, značení a návod k používání od výrobce pro uživatele ochranných zástěr, kalhot a vest. Také popisuje klasifikaci úrovně ochrany a příslušné zkušební metody. Ochranné zástěry, kalhoty a vesty, které poskytují určitou ochranu proti bodným a sečným ranám, jsou používány z pracovního hlediska tam, kde je proti tělu uživatele veden nůž. Jedná se zvláště o práci s ručními noži na jatkách, v průmyslu zpracování masa, ryb a korýšů, ve velkých dodavatelských závodech s ručním vykosťování při přípravě masa, ryb, zvěřiny a drůbeže. Ochranné zástěry, kalhoty a vesty, které poskytují určitou ochranu proti bodnutí a sečným ranám, mohou také nabízet patřičnou ochranu při práci s ručními noži v průmyslu plastikářském, kožedělném, textilním a papírenském, při kladení podlahových krytin a podobných pracích. Zástěry, kalhoty a vesty třídy 1, které jsou přesně vymezeny touto normou, poskytují jen určitou ochranu proti říznutí a jsou tedy vhodné pouze pro práce lehčího charakteru a práce, při kterých jsou při řezání směrem k tělu vynakládány velké svalové síly. Zástěry, kalhoty a vesty třídy 2 jsou vhodné pro použití na jatkách, při vykosťování a také ve zpracovatelském průmyslu, a to v případě, jsou-li používány nože s úzkou čepelí při řezání, a zároveň není-li hrot nože veden proti tělu. Jsou také vhodné tam, kde se při řezání používají nože se širokou čepelí, a to může-li dojít k tomu, že hrot nože bude veden proti tělu. Pozornost je věnována legislativě a jiným normám, týkajícím se zdraví pracovníků v potravinářském průmyslu a hygieně v průmyslu zpracování masa, ze kterých je třeba vycházet při konstrukci, volbě konstrukčních materiálů a čištění ochranných zástěr, kalhot a vest a připojených přezek a připevnění.